BAM Čokoláda

Příslušenství na pečení

Dárky

Produkty FIT

Produkty v akci

Pomazánky a polevy

Pro milovníky kakaa

Návrhy na vyhledávání

Bohatý sváteční dort je královnou svátečních dezertů

  • Doba čtení Doba čtení: 3 minuta
bohatý svátecní dort je královnou svátecních dezertů

Bohatý sváteční koláč je speciální verzí tradičního slovinského koláče "potica", který kombinuje dva druhy náplně - obvykle tvaroh a vlašské ořechy - do nádherně vrstveného dezertu.

V tomto článku prozkoumáme jeho původ, proč je během svátků tak oblíbený a jak si ho připravit doma. Obsahuje také recept na tradiční verzi a tipy, jak ji vylepšit moderními příchutěmi.

Slavnostní rohlíkový dort - klasika, která potěší


Slavnostní roládový dort je víc než jen moučník; je to skutečné slavnostní mistrovské dílo, které si svou bohatou strukturou a chutí získá srdce každého gurmána. Tradičně kombinuje to nejlepší ze dvou světů: krémovou krémovou náplň a klasickou ořechovou náplň zabalenou do měkkého kynutého těsta. Je pojmenován ''''splurge'''', protože je plný ingrediencí, které symbolizují hojnost a sváteční požitkářství. Během svátků, kdy je stůl plný dobrot, jsou sladkosti těmi, kterých si hosté vždy všimnou a obdivují je. Jejich příprava sice zabere trochu více času, ale výsledek stojí za každou minutu.


Jak se vyrábí roládový dort?


Slavnostní roládový koláč neboli "potratna potica" má své kořeny v bohaté slovinské tradici výroby potica, která sahá až do dávné minulosti. Poprvé byla zaznamenána až ve 20. století, kdy ji hospodyňky vytvořily v reakci na touhu po luxusnější verzi klasické potica. Dnes je nepostradatelnou součástí svátečního menu, zejména o Vánocích a Velikonocích.



Recept na tradiční bohatou sváteční roládu


Přečtěte si srozumitelný recept na tradiční poticu, kterou si můžete připravit doma.


Složení: 1:

Na těsto: 1:

- Potřebujete: 500 g bílé mouky

- 20 g čerstvého droždí

- 80 g cukru

- 50 ml teplého mléka

- 2 žloutky

- 80 g másla

- ½ lžičky soli

- ½ čajové lžičky vanilkové pasty BAM


Na ořechovou náplň:

- 250 g mletých vlašských ořechů

- 100 ml horkého mléka

- 80 g cukru

- 1 lžíce medu

- 1 lžička rumu


Na tvarohovou náplň:

- Potřebujete: 300 g tvarohu

- 80 g cukru

- 1 vejce

- 1 lžíce zakysané smetany

- nastrouhaná kůra z ½ citronu


Postup: 1:

Postup: Připravte těsto:

1. Droždí rozpustíme v teplém mléce se lžičkou cukru a necháme 10 minut aktivovat.

2. Mouku prosejeme do velké mísy, přidáme cukr, sůl, vanilkovou pastu BAM a žloutky.

3. Vmíchejte droždí a pomalu přidávejte teplé mléko. Nakonec vmíchejte rozpuštěné máslo.

4. Těsto uhněťte dohladka, poté ho přikryjte a nechte asi hodinu kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem.




Příprava náplně:

Na ořechovou náplň smíchejte mleté vlašské ořechy, cukr, med, rum a horké mléko, abyste vytvořili směs na roztírání.

Na tvarohovou náplň smíchejte všechny ingredience do hladké a krémové hmoty.


Postup sestavení dortu:

1. Vykynuté těsto rozválejte na obdélník. Na jednu polovinu rozetřeme ořechovou náplň a na druhou tvarohovou náplň.

2. Těsto pevně srolujte a přeneste na vymazaný plech.

3. Necháme 30 minut kynout a poté potřeme rozšlehaným vejcem.

4. Těsto pečeme v předehřáté troubě při 180 °C asi 50-60 minut.


Chlazení a podávání:

Po upečení nechte koláč úplně vychladnout, pak jej nakrájejte a podávejte.


Jak vylepšit slavnostní roládu?


Pro modernější verzi můžete místo vlašských ořechů použít pistácie a přidat BAM pistáciovou pastu a BAM pistáciovou pomazánku nebo BAM křupavou pistáciovou proteinovou pomazánku se sladidlem. Případně tvarohovou náplň doplňte BAM Malinovým džemem bez přidaného cukru. Případně přidáním čokolády dosáhnete bohatší a sofistikovanější chuti. Pokud chcete zdravější verzi, zkuste použít celozrnnou mouku a snížit množství cukru.


Tipy pro dokonalou "poticu



1. Těsto vždy dobře prohněťte, aby bylo měkké a poddajné.

2. Na okraje těsta nedávejte příliš mnoho náplně, aby při pečení nevytékala.

3. Před pečením se ujistěte, že těsto dostatečně vykynulo - těsto by mělo být lehké a nadýchané.

4. Pokud chcete, můžete koláč ozdobit moučkovým cukrem nebo rozpuštěnými čokoládovými kapkami BAM


Královna svátečního stolu


Slavnostní roládový dort je dezert, který v sobě spojuje tradici a luxus v jediném kousku. I když je jeho příprava trochu složitější, výsledek vždy stojí za námahu. Ve svátečních chvílích, kdy chceme něco výjimečného, je to právě roláda, která přináší teplo, radost a sladký zážitek.

BAMCokolada.cz - Nejsladší internetový obchod s kvalitními výrobky na pečení. Výrobky BAM jsou určeny všem, kteří rádi tvoří z kvalitních surovin a s vytříbenými chutěmi, a to i ve své domácí kuchyni.

Objednejte si ingredience s 10% slevou:

Nejlepší výrobky na pečení BAM.

Sleva na produkty na předpis - 10%:
-104,70 CZK
Celková cena:
1.047,05 CZK942,34 CZK
-0%

O avtorju

Teja K.
Vsebinski marketing

Už jste objevili náš kanál BAM na You Tube?

Zprávy
Recepty
Zprávy
Zprávy
Recepty
Zprávy