BAM Čokoláda

Příslušenství na pečení

Dárky

FIT Produkty

Produkty v akci

Pomazánky a polevy

Pro milovníky kakaa

Návrhy na vyhledávání

Tipy pro dokonalé koláče

  • Doba čtení Doba čtení: 4 minuta
tipy pro dokonalé koláce

Tento článek se zabývá uměním přípravy dokonalého koláče. Dozvíte se několik klíčových triků, jak dosáhnout křehkého těsta, úžasně šťavnaté náplně a dokonalého upečeného koláče, který je nejen krásný na pohled, ale také lahodný na chuť. Navíc se podíváme na různé druhy koláčů po celém světě a na to, jak si je můžete připravit doma - od klasického amerického koláče až po dýňový koláč v duchu podzimu. A pokud jde o pečení koláčů, nezapomeňte na směs BAM Spice Strudel & Pie, která vaše koláče posune na novou úroveň!

Koláče se vyskytují téměř ve všech kuchyních světa a každá kultura je přizpůsobuje svým specifickým surovinám a chutím. Ačkoli si člověk při pomyšlení na koláč jako první vybaví klasický americký jablečný koláč, koláče jsou mnohem starším pokrmem. Již staří Egypťané a Řekové znali koláčové formy stravování, kdy se náplň uzavírala do těsta, aby se jídlo lépe skladovalo nebo přepravovalo.


Ve středověku byly koláče velmi oblíbené v Anglii, zejména jako slané koláče plněné masem a zeleninou. V dnešní době se však koláče připravují po celém světě, od sladkých po slané verze, a lze je nalézt v nekonečném množství variant.


Jak získat dokonalé těsto na koláče?


Základem každého dobrého koláče je dokonalé těsto. Pokud se těsto nepropeče rovnoměrně nebo není dostatečně křehké, může to celý pokrm zkazit. Zde je několik tipů, jak dosáhnout dokonalé křehkosti, která se rozplývá v ústech:


Klíčem ke křehkému těstu je, aby máslo bylo co nejstudenější. Když se během pečení rozpustí, vytvoří se v něm vzduchové kapsy, díky kterým je těsto křupavé a drobivé. Pokud je máslo při přípravě již teplé, těsto bude gumové.


Těsto nemíchejte příliš dlouho - když spojujete suroviny na těsto, je důležité míchat jen tolik, aby se spojily. Příliš dlouhým mícháním se vytvoří lepek, což znamená, že těsto bude méně křehké.


Použijte zakysanou smetanu nebo ocet - mnoho receptů obsahuje malé množství octa nebo zakysané smetany v těstě, protože kyselina zabraňuje rozvoji lepku, a tak přispívá k drobivějšímu výsledku.


Nechte těsto odpočinout - po přípravě těsto zabalte do fólie a nechte ho alespoň 30 minut odpočívat v chladničce. To umožní uvolnění lepku a těsto se bude lépe válet.


Recept na dokonalé křehké těsto:


Složení: 1:


- Potřebné ingredience: 300 g mouky

- 200 g studeného másla

- 1 lžíce cukru (na sladké koláče)

- 1 špetka soli

- 2-3 lžíce ledově studené vody


Postup:


Smíchejte všechny ingredience, rychle prohněťte, zabalte do potravinářské fólie a nechte odpočinout.


Připravte náplň: sladkou nebo slanou?


Jakmile zvládnete těsto, je čas zaměřit se na náplň. Zde může vaše kreativita nabrat křídla, protože koláč můžete přizpůsobit svým oblíbeným chutím a sezónním surovinám.


Sladké náplně


Jablečný koláč - snad nejklasičtější dezert, kde se jablka smíchají se skořicí, hnědým cukrem a kapkou citronové šťávy. Pokud jablka předem trochu podusíte, budou ještě šťavnatější a chutnější.


Borůvkový koláč - ideální na léto, kdy je sezóna borůvek. Kombinace borůvek, cukru a trochy citronové kůry vytváří skvělou, svěží náplň.


Čokoládový koláč - pro opravdové čokoholiky! Náplň z hořké čokolády, smetany a žloutku vytvoří bohatý, krémový čokoládový koláč, který potěší všechny milovníky sladkého.


Další tip: Pro ještě lepší chuť použijte směs koření BAM Strudel & Pie!


Slané náplně


Koláč s dýní a kozím sýrem - slaný koláč, který kombinuje sladkost pečené dýně a pikantní chuť kozího sýra. Skvělá podzimní volba!


Špenátový koláč se sýrem feta - inspirovaný Řeckem. Špenát, sýr feta a trocha muškátového oříšku se spojí v božskou slanou náplň zabalenou do křehkého těsta.


Koláč s kuřecím masem a zeleninou - klasika, kde křehké maso a zelenina tvoří výživné jídlo.


Triky pro rovnoměrné pečení


Už se vám někdy stalo, že byl koláč na povrchu pěkně propečený, ale uvnitř stále syrový? Zde je několik triků, jak tomu zabránit:


Těsto již obsahuje dostatek tuku, aby se kplechu nepřichytilo. Pokud ho namažete, může se těsto příliš zaolejovat.


Pečení naslepo - u koláčů s vlhkými náplněmi, jako jsou pudinkové nebo ovocné koláče, se doporučuje těsto nejprve upéct naslepo. To znamená, že těsto na plechu přikryjete pečicím papírem a vyložíte ho závažím (např. sušenými fazolemi), aby se předpeklo a nerozmočilo.


Kontrola teploty - koláče se obvykle pečou při vyšších teplotách (180-200 °C), ale je důležité troubu sledovat, protože příliš silný žár může rychle spálit okraje, zatímco střed zůstane nedopečený. Pokud okraje koláče příliš rychle tmavnou, můžete je zakrýt alobalem.


Koláče po celém světě


Koláče nejsou jen americkou specialitou. Každá kultura má svou verzi tohoto lahodného pokrmu. Zde jsou některé světové klasiky:


Francouzský tarte - tenký, elegantní koláč, často plněný ovocem (např. jablky, hruškami) nebo krémy (tarte au citron). Těsto na tarte je ještě máslovější a měkčí než klasické koláče.


British Shepherd''''s Pie - slaný koláč, který místo těsta používá vrstvu bramborové kaše na mletém mase.


Italská crostata - rustikální dezert, jehož těsto má tvar mřížky a je pokryto domácím džemem nebo čerstvým ovocem.


Příprava koláče je kombinací vědy a umění. S trochou cviku a správnými technikami budete moci potěšit rodinu a přátele domácími koláči, které budou křupavé, šťavnaté a upečené tak akorát. Ať už si vyberete sladkou klasiku, jako je jablečný koláč, nebo zkusíte slanou verzi s kuřecím masem, vaše koláče jistě zmizí z talíře během chvilky. Přeji vám dobrou chuť!

BAMCokolada.cz - Nejsladší internetový obchod s kvalitními výrobky na pečení. Výrobky BAM jsou určeny všem, kteří rádi tvoří z kvalitních surovin a s vytříbenými chutěmi, a to i ve své domácí kuchyni.

Objednejte si ingredience s 10% slevou:

Nejlepší výrobky na pečení BAM.

Sleva na produkty na předpis - 10%:
-14,78 CZK
Celková cena:
147,75 CZK132,98 CZK
-0%

O avtorju

Teja K.
Vsebinski marketing

Už jste objevili náš kanál BAM na You Tube?

Zprávy
Recepty
Zprávy
Zprávy
Recepty
Zprávy